Diwali

diwaliIn het kader van burgerschapsvorming besteden we in alle klassen op vrijdag 18 oktober aandacht aan Diwali. De kinderen leren onder andere wat dit feest betekent voor Hindoes en wat er gevierd wordt. Tevens maken zij kennis met gebruiken tijdens Diwali. In de komende jaren zal elk schooljaar een viering van een religie, naast Kerst, centraal staan. In de 8 jaren dat een kind bij ons op de basisschool zit, zal het kennis maken met diverse religies en bijbehorende vieringen.

Diwali, ook wel Deepavali, Divali of Deevali genoemd, is een van de belangrijkste feesten in het Hindoeïsme en vindt zijn oorsprong in India. Het woord is afgeleid van het Sanskriet dipavali, dat een rij lichtjes betekent.

Diwali wordt ook wel Lichtjesfeest genoemd.

Diwali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in het leven. Licht wordt namelijk geassocieerd met succes en hoop. Hindoes over de hele wereld vieren de overwinning van het licht op de duisternis, van het goede op het kwade, van de warmte op de kou, van de waarheid op de onwaarheid, van de reinheid op de onreinheid. Diwali is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart. Het staat voor vernieuwing in het leven.

Het innerlijk van de mensen wordt verlicht door al die lichtjes. Iedereen krijgt het gevoel opnieuw, met een schone lei, te kunnen beginnen. Tijdens een plechtigheid wordt de godin Lakshmi gevraagd het huis te bezoeken om de bewoners te zegenen. De hele nacht branden er diya’s, kaarsen, fakkels, is er licht, zodat Lakshmi het huis goed kan vinden. Het is een vrolijk feest dat in huiselijke kring wordt gevierd. In 2019 is dat op zondag 27 oktober.