Hoe filter je piepschuim uit het zand?

De afgelopen weken hebben de kinderen uit de Minerva en HB+-groepen eerst een lessenserie gevolgd over de nieuwe privacywetgeving. Naar aanleiding van deze lessen kwamen de kinderen met vragen over detectives en DNA. Dat bracht juf Mélanie op het idee om onder andere met de kinderen een proefje te doen waarmee je de DNA-streng zichtbaar kan maken.

Aansluitend is juf Mélanie gestart met een serie lessen over de aangespoelde troep op Terschelling en Schiermonnikoog. Zelf heeft de juf in de kerstvakantie geholpen om de troep op Terschelling op te ruimen. Ze heeft hier een presentatie over aan de kinderen laten zien en ook had ze een aantal spullen meegebracht die ze zelf op het strand heeft gevonden, zoals My Little Pony’s en slippers.

De kinderen hebben vervolgens een ontwerp getekend voor een apparaat waarmee je de overgebleven piepschuimballetjes uit het zand kunt filteren. Volgende week werken de leerlingen hun ontwerp in 3D uit. Hiervoor brengen ze zelf materialen mee. Ze moeten dus goed nadenken welke materialen ze nodig hebben om hun tekening zo goed mogelijk om te kunnen zetten naar een echt apparaat.

troep terschelling

 

melanie_terschelling_1