Masterclass van Richard Hutten

De beroemde Rotterdamse ontwerper Richard Hutten gaf donderdag 18 mei een masterclass aan de Minerva-groepen 5 en 6. Hij begon met het beantwoorden van alle vragen die de leerlingen voorbereid hadden.

richardhutten_evb18mei17382_smal

Mees stak van wal en vroeg: Waar haalt u uw inspiratie vandaan? “Ik heb een hele wilde fantasie. Zoals Einstein al zei: kennis brengt je van A naar B, fantasie brengt je overal. De meeste inspiratie haal ik uit mensen.” Tessa maakte meteen een koppeling naar ons schoolproject over De Stijl en vroeg: Wat vindt u van de kunst van het weglaten? “Dat probeer ik altijd te doen. Ik laat zoveel mogelijk weg om een zo sterk mogelijk ontwerp te krijgen.” Julie stelde een gewetensvraag: Vindt u uw ontwerpen zelf altijd mooi? “Ja. Want pas als ik mijn ontwerp zelf minstens een 8 geef, mag het de wereld in.” Laura was benieuwd of Richard Hutten zijn eigen ontwerpen in zijn huis heeft staan. “Ja, maar ook veel ontwerpen van anderen. Een ontwerper die alleen maar dingen van zichzelf in huis heeft, is een egotripper. En andersom: een ontwerper die niets van zichzelf in huis heeft, daar klopt iets niet.” Senne vroeg: Wilde u als kind al ontwerper worden? “Pas toen ik 16 was, kwam ik er achter dat ontwerpen een beroep is. Maar eigenlijk ben ik mijn hele leven al ontwerper.” Anna was nieuwsgierig waar Richard zijn ontwerpen maakt. “Tussen mijn oren. Dat kan op de fiets zijn of onder de douche. Dat is eigenlijk het moeilijkste stukje. Daarna zorg ik er samen met mijn team voor dat het idee echt iets wordt.” De vraag van Viktor was: Heeft u ook weleens geen inspiratie? “Nee. Voor mij is ontwerpen spelen. Als jij straks naar buiten gaat met je bal zeg je toch ook niet: ik weet niet wat ik hiermee moet doen? Je begint gewoon te voetballen.” Meike rondde het eerste deel van de masterclass af met de vraag: Hoeveel ontwerpen heeft u al gemaakt? “Ik heb ze niet geteld. Driehonderd misschien? Soms doe ik wel 4 jaar over een ontwerp. Nu heb ik een klant waarvoor ik twee ontwerpen per week maak.”

Rietveld is mijn grote held
Na dit vragenvuur begon Richard zijn presentatie. Hij vertelde hoe De Stijl – het onderwerp van ons schoolbrede project – hem beïnvloed heeft. “Rietveld is mijn grote held. Hij heeft de eerste moderne stoel gemaakt. Eigenlijk heeft meneer Rietveld mijn beroep uitgevonden. Hij gaf een nieuwe invulling aan het vak ontwerpen en aan de stoel.” Vervolgens liet Richard Hutten heel veel afbeeldingen zien van zijn eigen ontwerpen – veelal stoelen – en vertelde het idee achter deze ontwerpen. Twee ontwerpen stonden ook echt in de klas: de Bronto stoel (op dezelfde manier gegoten als paaseitjes worden gemaakt) en de Domoor-beker (die echt niet stuk kan, Richard is er zelfs een keer met zijn auto overheen gereden).

Van beker tot hondenspeeltje
In de klas lag ook een boek van Richard Hutten met foto’s van zijn ontwerpen gewoon bij de mensen thuis. Soms ontdekken mensen dingen aan zijn ontwerpen die hij zelf niet bedacht had.  Zo blijkt in het handvat van zijn Zzzidt kruk prima een plastic bekertje of een stokbrood te passen. Iemand had een foto aan hem opgestuurd van zijn hond die op het oor van de Domoor-beker kauwt. “Dan kun je de beker niet meer goed vasthouden. Vindt u dat erg?” was een vraag uit de groep. “Nee hoor, want dan is de functie gewoon veranderd. Het is nu geen beker meer, maar een hondenspeeltje.” Nadat ook de laatste vragen beantwoord waren, kregen alle kinderen een handtekening. Sommige leerlingen hadden daarvoor speciaal hun eigen Domoor-beker meegebracht.
richardhutten_evb18mei17400

richardhutten_evb18mei17419

richardhutten_evb18mei17453

richardhutten_evb18mei17435

richardhutten_evb18mei17464

error: Content is protected !!