Gastles Archeologie

Op vrijdag 23 juni hebben de leerlingen van groep 5 een les gevolgd over archeologie.

De juf, afgestudeerd archeologe, was een van de ouders van de kinderen. Zij vertelde, aan de hand van meegebrachte vondsten uit voorbije tijden, van alles over het zoeken en vinden. Over hoe vondsten zorgvuldig behandeld en gedocumenteerd worden en over vondsten uit de omgeving van Rotterdam.

Daarna gingen de leerlingen met schepjes en kwastjes naar een vindplaats in Hillegersberg. Daar werd uitgelegd hoe je zo’n zgn. put verdeeld in rechthoekige vakken. Toen alle kinderen in hun vak hadden plaatsgenomen kon het ‘voorzichtig zoeken’ beginnen. Na 60 minuten zoeken was er aardig wat gevonden: scherven van een pot of vaas, sleutels, schelpen, een oud limonadeblikje, gereedschap, munten, een metalen deksel, een stuk ketting en botjes van een dier.

De kinderen maakten met hun kwastje de artefacten goed schoon. Er zat een munt bij met de afbeelding van koningin Wilhelmina. Op een andere munt stond España. Op sleutels stonden ook nummers. Op een formulier werden datum, omschrijving, vindplaats en naam van de vinder genoteerd.

Na het graven zijn alle lijnen en haringen die de vakken afbakenden weer opgeruimd en in emmers meegenomen naar de klas.

De kinderen hebben veel geleerd van de leuke gastles van demoeder van Daphne.

En …. botten van een dino, die wil een archeoloog niet vinden!

Groep 5 bedankt Belinda nogmaals voor de interessante en leuke les!