Interview met Begaafdheidsspecialist Mélanie Waterhout

“Ons hele team is getraind in lesgeven aan begaafde kinderen”

OBS Eduard van Beinum is een Minervaschool. Dat betekent dat we passend onderwijs bieden aan begaafde kinderen. Al onze leerkrachten zijn getraind in het lesgeven aan deze kinderen en ze worden gecoacht door onze begaafdheidsspecialist, Mélanie Waterhout. “Samen zorgen we dat begaafde leerlingen bij ons tot bloei komen.”

Mélanie Waterhout werkt sinds 2011 bij onze school. Ze is intern begeleider en verantwoordelijk voor het zorgbeleid op school. Onderdeel daarvan is haar werk als begaafdheidsspecialist, waarvoor ze de Master Special Educational Needs (SEN) afrondde.

Aanbod op maat

Mélanie heeft een grote passie voor het begeleiden van begaafde kinderen. “Ik wil zorgen dat ze bij ons op school tot bloei komen en dat ze onderwijs krijgen dat past bij hun mogelijkheden”, vertelt ze. “Toen ik begon bij OBS Eduard van Beinum, zette ik speciale Plus-klassen voor deze kinderen op. Inmiddels hebben we onze aanpak verder ontwikkeld en halen we begaafde kinderen niet meer uit de reguliere klas. Ze krijgen onderwijs op maat in hun eigen klas en onze leerkrachten spelen in op de verschillende niveaus van leerlingen.”

Alle leerkrachten getraind

Mélanie coacht leerkrachten in het begeleiden van de ontwikkeling van begaafde leerlingen. Ze trainde de leerkrachten en deelde haar kennis over hoogbegaafdheid. Daarnaast adviseert ze de schooldirectie over trainingen voor het team, zodat hun kennis actueel blijft. “Leerkrachten kunnen mij altijd om advies vragen en ik verzorg ook één-op-één begeleiding voor begaafde leerlingen”, zegt Mélanie. “Het gaat daarbij om onderwerpen waar ze op vastlopen, zoals omgaan met begaafdheid, faalangst of moeite met ‘leren leren’. Ze denken bijvoorbeeld dat één keer de stof overlezen genoeg is, en raken gedemotiveerd als stof wordt herhaald. Het helpt hen als ik uitleg hoe ons brein werkt en waarom herhalen ook voor hen noodzakelijk is.”

Masterclasses

Elke week krijgen alle leerlingen een uur lang een speciale masterclass, verzorgd door externe vakdocenten. Die kan over allerlei onderwerpen gaan, variërend van Chinese cultuur tot scheikunde en van robotica tot mindfulness. “Eerst waren de masterclasses er alleen voor de begaafde leerlingen, maar álle leerlingen hebben baat bij deze extra lessen”, zegt Mélanie. “Daarom bieden we ze nu aan de hele klas aan. De docenten clusteren wel de hoogbegaafde kinderen, zodat ze de les op hun niveau kunnen aanbieden.”

Inclusief onderwijs

Het onderwijs aan begaafde leerlingen is bij de Eduard van Beniumschool verweven in het reguliere onderwijs. “Natuurlijk zijn er ook speciale scholen voor hoogbegaafde kinderen”, zegt Mélanie. “Het voordeel van onze school is dat we een afspiegeling van de maatschappij zijn. Begaafde kinderen leren daardoor omgaan met leeftijdsgenoten met verschillende achtergronden. Tegelijk worden ze bij ons op school écht gezien en op hun niveau begeleid. Ze krijgen geen les op eilandjes, maar onderwijs wat bij hen past, in een reguliere klas.”